Takaisin kotisivulle Alppirautatieharrastajat ry:n logo, pieni

Näin vuoria tehdään

Vuoren runko voidaan rakentaa kerroksittain hieman styroksia kovemmasta Finnfoam-eristelevystä. Levystä leikataan sopivia paloja, jotka sitten liimataan päällekkäin. Jos vuoren läpi halutaan menevän junatunneli, niin tässä vaiheessa on varmistettava että pisimmätkin vaunut mahtuvat vaivattomasti tunnelissa kulkemaan.

Vuoren runko on sinistä Finnfoam-levyä Kerros kerrokselta muotoillaan rungon ydin ensin karkeasti.

Vuoren runko valmistuu ensin karkeasti leikatuista Finnfoam-levyistä, jotka liimataan päällekkäin.

Seuraavaksi foamilevyjen kulmia tasoitellaan ja sen jälkeen vuoren pinta peitetään seinätasoitteella. Hienoja kalliopintoja voi valaa kipsistä käyttäen kumisia kalliomuotteja, joita myy esimerkiksi Woodland Scenics. Kipsiset kalliot liimataan vuoren pintaan ja seinätasoitteella viimeistellään niiden liittyminen kauniisti vuoren pinnan osaksi. Kipsinen kalliopinta on valettuna valkoinen, mutta kun se värjätään hyvin voimakkaasti laimennetulla vesivärilitkulla siten, että väri heti pyyhitään märällä sienellä pois, niin väriä jää vain kallion kuoppiin ja syvennyksiin ja tuloksena on hyvin aidon näköinen pinta.

foami peitetään seinätasoitteella Seinätasoitteen päälle liimataan kipsimuoteilla valettuja kalliopaloja

Tässä vuoren runko on peitetty seinätasoitteella, jonka päälle liimataan kipsimuoteilla valettuja kalliopintapaloja. Kalliopinnat kiinnitetään Eri-Keeperiä ja seinätasoitetta käyttäen siistiksi siten, ettei jää rakoja. Seuraavaksi kipsivalut värjätään hyvin laimealla vesivärilitkulla, joka heti pyyhkäistään pois märällä sienellä.

Viimeistelyyn tarvitaan heinäkuituja, jotka liimataan Eri-Keeperillä. Tässä tunnelin suuaukkojen seudut on viimeistelty sprayllä, joka kulkee nimellä graniittispray (Saatavilla esim. K-Raudasta). Graniittispray on itse asiassa liuottimella sulatettuja erivärisiä muovipisaroita, valkoisia, harmaita ja mustia. Kun ne kuivuvat - mihin menee aika kauan - niin syntyy hyvinkin aitoa kalliota muistuttava tasaisen värinen lopputulos.

Tässä tapauksessa vuoren aivan huippu on kaupasta ostettu, muovista valettu vuorenhuippuosa, joka on osin värjätty valkoisen kipsin laimealla vesiliuoksella, ruiskutettu sitten pintaan hieman sprayliimaa ja lopuksi ripoteltu liimaan lumijauhetta. Lumijauhetta ja heinäkuituja saa pienoismalliliikkeistä.