Tietoa Alppiradasta
Alppirautatie on Suomen suurin modulaarinen näyttelypienoisrautatie. Rata on rakennettu ns. H0-mittakaavaan eli 1:87 ja siinä on piirteitä kaikista Alppimaista, mutta eniten Sveitsistä. Kokonaisuudella ei sinänsä ole esikuvaa, mutta monella detaljilla on. Suurin asemamme on yksinkertaistettu kopio sveitsiläisestä Oltenin asemasta ja sen ympärillä on muutakin oikeasta Oltenista kopioitua, kuten esim. mäen päällä oleva pieni linna, Sälischlössli, pieni palovartiolinna, joka oikeassa elämässä löytyy myös mäen päältä vähän matkan päässä Oltenista. Malli on oikean arkkitehdin 3D-ohjelmalla piirtämä ja se on sitten 3D-tulostettu. Olten on Sveitsin toiseksi vilkkain rautatieristeysasema ja puheenjohtajamme Lorenz on sieltä kotoisin.
Näkymä Alppiradan Oltenin aseman vieressä olevalta bussipysäkiltä sekä Sälischlösslin linna.
Kolme suurinta siltaamme ovat myös kaikki sellaisia jotka löytyvät oikeastakin elämästä: Bietschtalin silta Sveitsin Alpeilta Lötschbergin radalta ja Norddalin silta Ruotsin ja Norjan väliseltä malmiradalta Kirunan ja Narvikin väliltä sekä Rhein-jokemme ylittävä silta.
Sissachin kaupungin vieressä rata ylittää Rhein-joen. Tämän sillan esikuva on Tonavalla Wienin ja Bratislavan välillä.
Rata koostuu isosta joukosta enemmän tai vähemmän standardoituja moduuleja, jotka kootaan näyttelyihin kerran-pari vuodessa. Valitettavasti meillä ei ole varaa ostaa tai vuokrata niin suurta tilaa, että rata voisi olla kokonaisuutena kasassa jatkuvasti. Tätä kirjoitettaessa meillä on yli 550 metriä H0-mittakaavan kiskoa. Normaalileveyksisen radan lisäksi Alppiradalla on myös pienempiä osuuksia kapearaiteista rataa (H0m eli ns. metrikiskoa kapearaiteisella vuorijunalla sekä H0f eli Feldbahn-kiskoa turveradalla) ja pieni soikio myös H0e-kiskoa eli saman mittakaavan 75 cm raideleveyden kapearaidekiskoa. Kalustona radalla liikkuu junia kaikista Alppimaista, erityisesti Sveitsistä, Saksasta, Itävallasta, Ranskasta ja Italiasta, mutta ei ole mahdotonta nähdä radalla myöskin vaikkapa pohjoismaisia, hollantilaisia, slovenialaisia tai unkarilaisia junia.
Hollantilainen ja sveitsiläinen juna Sissachin aseman luona.
Alppirautatieharrastajat on epämuodollinen yhdistysporukka, joka kokoontuu osallistujien kotona ja pitää yhteyttä netissä. Joukossamme on nyt noin 24 jäsentä. Alppirautatieharrastajilla on tällä hetkellä yhteensä liikkuvaa kalustoa kappalemäärinä paljon enemmän kuin vaikkapa VR:llä. Meillä on yhteensä paljon yli 1500 veturia tai muuta omalla moottorilla liikkuvaa junaa ja sadoittain vaunuja, vaikkakin vain pieni osa niistä on mukana kussakin näyttelyssä.
Jo alusta saakka periaatepäätös on ollut, että Alppirautatieharrastajat on tasa-arvoisesti nelikielinen: suomi, ruotsi, englanti ja saksa. Tarvittaessa jäsenten välillä tulkataan. Varsinkin aiemmin mukana oli aktiivisesti monia jotka eivät suomea ymmärtäneet. Ryhmän nimi on virallisesti Alppirautatieharrastajat - Friends of the Alpine Railways - Alprallarna - Freunde der Alpenbahnen.